sunnuntai 14. tammikuuta 2007

Suomalaiset viikingit

Maailma pitää idän viikinkejä, varjageja, ruotsalaisina. Väitän kuitenkin, että ehkä jopa suurin osa varjageista oli suomalaisia ja suomensukuisia.

Sana varjagi voi liittyä suomen kielen sanaan varjakka, suojaisa lahdelma (varjoisa lahti). Sana viking liittynee ruotsin kielen sanaan vik, lahti. Nimitysten samankaltainen selitys ei liene sattuma, laivoilla ja veneillä lahdelmilla ilmestyvät seurueet ehkä nähtiin rantalaisten näkökulmasta "lahtelaisina". No entä sitten?

Sitä sitten, että miksi venäläiset nimittivät idän viikinkejä suomalaisen sanan mukaan? Aikoinaan toki suomen- ja karjalankielisiä asui Novgorodia myöten, joista sana olisi voinut tarttua venäjään, kun ensimmäiset itäruotsalaiset idän viikingit tulivat tutuiksi. Asiaan liittyy kuitenkin muuan outous. Varjagi-sanasta on olemassa muunnos, varangi. Norjan perimmäisessä nurkassa kaukana pohjoisessa on kyseistä nimeä kantavat Varangin niemimaa ja Varanginvuono. Jos olisi niin, että venäläisten ja suomalaisten erityisesti ruotsalaisista viikingeistä aikoinaan käyttämä nimitys on varjagi, niin miksi siellä missä ruotsalaisia on kaikkein vähiten nähtykään, on samanniminen paikka? Norjalaisia viikinkejä pohjoisessakin on nähty, mutta miksi jokin paikka olisi heidän mukaansa nimetty? Kuvittelisihan paikannimen ennemminkin liittyvän paikan asukkaisiin. Kyseistä aluetta asutti jo viikinkiaikoina vanhastaan suomenkieliset kveenit.

Väitänkin, että varjagi on suomen kielestä levinnyt nimitys tarkoittaen merillä liikkuvia kauppaseurueita. Usein nämä olivat jo ammoisista ajoista olleet muun muassa suomalaisia. Viimeistään viikinkiaikoina sitten viikingitkin liitettiin saman nimen alle. Idän viikinkien länsiviikinkejä rauhallisempi maine johtuneekin ehkä rauhanomaisemmista suomalaisista. Vai onko loogista väittää, etteivät suomalaiset olisi kauppaa ja retkiä itään aikoinaan tehneet, jos muut kuitenkin tekivät? Kyllä kansan joukosta löytyi sen ajan Jorma Ollilat ja kumppanit, joita kauppa kiinnosti.

3 kommenttia:

Markku PerttulaBysantin kirjoitti...

Bysantin keisarin henkivartiokaartissa palveli paljon suomalaisia.
Nimet Tuuri, Sinkko, Kari ja Lipiäinen löytyvät Bysantin asiakirjoista.

Unknown kirjoitti...

Kiinnostava aihe. Muutamin kohdin erilainen tuntuma.

Rauhanomaiset suomalaiset? Nykyaikaan pelaten paljon väkivaltaa ja vihamielisyyttä jonka on esitetty olevan geeneistä johtuvaa.

Viikinkien aikaan nykyisen Suomen alueella asui kansaa jota jopa viikingit varoivat ja kunnioittivat. Varjageja ehkä?

900 luvun aikaan nykyisen Suomen alueella ( jonka katsotaan kuuluneen viikinkiajan loppupäähän ) asui varjagit, jotka tekivät ryöstöretkiään mm. Novgorodiin.

Viikinki valtiota ei koskaan ollut ja Viikinki on joissain lähteissä verrattu tarkoittavan pohjolassa asuvaa väkeä joka tuli laivoilla ja kävivät kauppaa ja ryöstöretkiään. Viikingit ei olleet vain Pohjolan asukkaita, koska myös virolaisia ja puolalaisia merenkävijöitä on kutsuttu viikinki nimityksellä, jolloin on tarkoitettu " merirosvoja ", laivoilla liikkuneita kauppamiehiä jotka myös saattoivat ryöstellä matkoillaan.

Mitä ilmeisimmin nykyisten suomalaisten esi-isät ovat varjagit, paremminkin myös varjagit. Heimot ja kansat ovat tulleet useista suunnista vuosisatojen aikana ja sekaantuneet keskenään. Eihän sellaista kansaa ole olemassakaan kuin suomalaiset, vaan useiden heimojen asuttama alue, joka tunnetaan valtiona nimeltään Suomi. Suomen kansat taasen ovat monikirjavaa sakkia, nykyisinkin.

Ketkä olivat ne suomalaiseksi mainitut jotka saapuivat nykyisen maan alueelle ja ajoivat saamelaiset pohjoiseen tieltään väkivalloinkin. Ehkäpä juuri Varjageja, yhtenä muista maahan saapuneista.

Nimitys varjagi. Voisiko olla kahdesta sanasta: var jag. Var jag norraman, pohjanmies, kuten Pohjolan asukkaita kutsuttiin, pohjanmies, nordman.

Hauska kyllä: ilman pipoa ja käsineitä kulkevaa afrikkalaiset työkaverit kuittasi: Skandinavit on viikinkien jälkeläisiä, ei ne palele :D

Viikinkien kanssa onkin Pohjolan alueella jotain muutakin samaa kuin asuinalue. Viikingit jakoi joululahjoja, mutta lahjat tuli ansaita. Eikö jotain samaa yhä lapsille sanota; jos olet kiltti joulupukki voi tuoda lahjoja. Sima myös tunnettiin viikinkien aikaan, toki vahvempana kuin nykyinen versio.

Oliko sitten Väinämöinen varjagi tai viikinki? Pari vuotta sitten esitettiin että Väinämöinen olisikin ollut Virosta!

Vyyhti on mielenkiintoinen. Kuulemma joissain saagoissa on mainittu myös varjagit ja Kalevalan kansa.

Ehkä joskus kaikki selviää, mutta siihen saakka on vielä aikaa.

Unknown kirjoitti...

Isäni oli Paul Varjakka. Hänen äitinsä, jota kuulemma kutsuttiin varjaagiksi, kuoli synnytykseen.Hän oli avioton. Paul adoptoitiin suoraan synnytyssairaalasta ja näin sai nimensä eli ei saanut adoptiovanhempiensa nimeä. Oma tyttönimeni on Paula Varjakka, s.1946