lauantai 1. helmikuuta 2014

Muutto-opas

Muutto on monelle yksi elämän stressaavimpia tapahtumia. Tämän jutun neuvoin pakkaaminen ja tavaroiden itse toteutettu muutto on helpompaa ja vähemmän stressaavaa. Muuttoon on erilaisia yleisiä muistilistoja netissä: Kuluttajavirasto ja monia muita.

Ilmoita uudesta osoitteesta Postin nettisivuilla mielellään viimeistään pari päivää ennen muuttoa, jotta posti kulkee katkotta. Tieto välittyy näppärästi myös väestörekisterikeskukseen ja sieltä moniin virastoihin ja yrityksiin. Jos olet tekemisissä erilaisten järjestöjen kanssa, ilmoitus tulee tehdä niille itselleen joko meilitse tai nettisivujen lomakkeella.

Varaa pakkaamiseen aikaa kuukausi. Tämä toki riippuu tavarapaljoudesta. Jos olet asunut omillasi kymmenisen vuotta, tavaraa luultavasti riittää hämmästyttämään sinutkin. Osta kannellisia muovilaatikoita, jotka mahtuvat kaappeihin. Laatikoita myydään ajoittain tarjouksessa, joihin kannattaa tarttua. Yksi asukas voi hyvinkin tarvita 10-15 laatikkoa (29 ltr) kovalle tavaralle. Kun olet pakannut harvoin käytetyt tavarat laatikoihin, on sinulla kaapit ja varasto täynnä jo pakattua tavaraa mahdollista seuraavaa muuttoa odottamassa. Kun kukin laatikko on pyhitetty vain tietyn tyyppisille tavaroille, löydät esineet helpommin. Lisäksi laatikot suojaavat, toisin kuin muovikassit. Jos vuokraat tai lainaat laatikot, joudut joka muutossa pakkaamaan ja purkamaan ne viimeistä myöten. Muovilaatikoita voi myös pinottuina siirtää nokkakärryillä ja varastoida, mikä säästää tilaa, aikaa ja vaivaa. Osta mustia muovisäkkejä (150 ltr) yksi tai kaksi 10 kappaleen pakkausta, mutta ei halvinta sorttia (alle 2 euroa tms.), koska ne hajoavat muutossa.

Kaikkein kaukokatseisin muuttaja alkaa heti alkuunsa reippaasti hävittää, myydä ja luopua turhasta. Siten itse muutto on kevyempi ja työkuorma jakaantuu tasaisemmin kuukauden ajalle. Myytyä tavaraa ei myöskään tarvitsee purkaa uuteen osoitteeseen. Tavara kannattaa luokitella niihin, jotka ovat a) rikki, joita b) ei ole koskaan tai c) vuosikausiin käyttänyt (päätä aika) d) käyttää vähintään silloin tällöin ja e) sellaisiin, joista et osaa päättää. Luokittelu helpottaa tavaran valikoimista. Kerää yhteen tavarat, joista haluat luopua. Pysy tiukkana. Usein tavarasta luopuminen tökkää siihen, ettei osaa päättää voisiko sitä vielä joskus tarvita. Jos esine on halpa ja sitä saa helposti kaupasta, anna mennä. Jos et käytä esinettä, muttet halua luopuakaan, pakkaa se tiiviisti muiden samanlaisten joukkoon sinne muovilaatikkoon. Turhan tavaran voi viedä esimerkiksi tänne:
  • UFF (vaatteet)
  • Punainen Risti (vaatteet)
  • Pelastusarmeija (vaatteet)
  • Lähetyskirpputori (vaatteet)
  • muu kirpputori (rahaa)
  • Keltainen Pörssi (rahaa)
  • nettikirppikset (rahaa)
  • Huuto.net (rahaa)
  • Facebook (rahaa)
  • kaverit, sukulaiset (rahaa?)
  • varasto (laatikkoon)
  • kaatopaikka (voi maksaa), roska-astia
Vertaile kirpputoreja. Turhaa löytyy jääkaapista, pakastimesta ja ruokakaapeista. Lasi ja paperi niin ikään heti roskiin. Tee tavaran valikointi ajoissa ja rauhassa. Kun muuttopäivä on lähellä, et enää jaksa valkata vaan kippaat kaiken laatikoihin ja pusseihin uuden asunnon vaivoiksi. Käyttämätön tavara tuottaa siis vain vaivaa, ei hyötyä. Kun käyt kaapit järjestelmällisesti läpi, näet edistymisesi selkeästi. Yhdistä tavaran läpikäynti ja roskitus arkirutiineihin sekä pilko se pieniksi projekteiksi. Näin viitsit ja jaksat.

Toisella pakkausviikolla kannattaa kaikki kaappeihin mahtuva paketoida. Kolmannella viitsii jo nähdä kaappien ulkopuolella laatikoita ja säkkejä. Varaa viimeiselle viikolle vain aivan pakolliset ruoat ja esineet. Pakkausohjeita:
  • Mustiin jätesäkkeihin etupäässä vaatteita ja tekstiilejä.
  • Teippaa säkit kiinni, ethän täyttänyt ihan täyteen... 
  • Merkitse, mihin huoneeseen mikäkin pakkaus menee. 
  • Hengarivaatteet voi niputtaa, laittaa jätesäkkiin ja säkin teipata kiinni. 
  • Tyhjennä raskaat muutettavat kaapit.
  • Teippaa/Lukitse kaappien ovet. 
Viikon aikana kannattaa asunto siivota siten, että muuttopäivälle jää vain lattioiden pesu. Suojakäsineet ovat siivotessa tarpeen muutossa haavautuneita käsiä suojaamaan.
Pienenä vinkkinä muuton jälkeiselle ajalle: 1) kaikkein likaantuvimpien kaappien lattiat (roska-astiakaappi, eteisen vaatekaappi, kemikaalikaapit) voi suojata rätillä, matolla, paperilla tms. Siten välttää pinttymien siivoamisen. Sama koskee uunia ja sen peltejä: suojaa ruoka (vuoka, folio), jottei rasva roisku uuniin. Pese rasvavalumat ennen kuin kuivuvat. 2) Taulutelevisioiden ja muun kodinelektroniikan pakkaukset voi olla tarpeen säilyttää mahdollista tulevaa muuttoa varten. Paljon parempaa suojaa ja kantokeinoa herkille ja kalliille laitteille ei taida olla tarjolla.
Suunnittele huonekalujen järjestys uuteen asuntoon. Parasta on, jos saat järjestyksen tulosteena seinälle. Se varmistaa, että esineet menevät paikoilleen.

Muutto. Sitten se alkaa! Tavara on pakattu, muuttoauto vuokrattu viikkoja sitten ja ajettu pihaan. Tavallinen kuorma-auto riittää hyvin moneen muuttoon ja tilava pakettiauto melko moneen yhden-kahden hengen muuttoon. Kaverit on värvätty hyvissä ajoin. Olet hommannut halpoja työhanskoja miehille ja varmistanut, kuka ajaa muuttoautoa. Jos mahdollista, olet saanut nokkakärryt jostain. Jos olet yksin-kaksin asuva, tavaraa jo kertynyt ja asut(te) kerrostalossa, neljä muuttajaa tarvitaan. Muuttopäivänä isännän/emännän organisointia vaaditaan seuraavista asioista:
  • Mitä rooleja muuttomiehille on ja kuka ne hoitaa
  • Missä järjestyksessä tavarat pakataan autoon
  • Mihin mikäkin pakkaus menee uudessa asunnossa (ellet ole merkannut etukäteen)
  • Mitkä pakkaukset ja esineet vaativat erityiskohtelua (särkyvää, teknisiä erityispiirteitä)
  • Sekaannusten selvittelyt
Kaksi täyttää hissiä ylhäällä, yksi purkaa alhaalla ja yksi pakkaa autoa. Yläkerrassa yhdellä, isännällä/emännällä, täytyy olla aikaa miettiä ja organisoida. Niinpä kaverina siellä tulee olla sellainen, joka oma-aloitteisesti kantaa kokoajan. Ylipäätään jo muuttoja nähneet ja toimeliaiksi niissä todetut ovat suositeltavia apuja. Muutoin uhkana on, että muutto venyy tuntikausien loppumattomaksi nuhjaamiseksi. Hissin "silmä" kannattaa peittää maalarinteipillä pakkaamisen ajaksi ja lähettää hissi napilla alas, kun on täyttä. Alakerrasta hissi kannattaa lähettää heti ylös, kun on tyhjää. Jos hissiä ei ole, hissimiehet ramppaavat portaissa. Roolien vaihdot tulevat tällöin tarpeeseen.

Tavarat kannattaa pakata autoon seuraavassa järjestyksessä:
  1. Laatikot (muoviset ovat pahvisia parempia)
  2. Jätesäkit (älä osta halvimpia, voivat hajota muutossa)
  3. Huonekalut
  4. Hankalat muutettavat (pyörät, jalkalamput, särkyvät)
Auto kannattaa pakata alusta alkaen mahdollisimman korkealle täyteen, muutoin voi tulla ylläri ja tila loppua. Siitä taas koituu lisätyötä ja siitä vaurioitumisuhka. Huolehdi, ettei tärinä, jarrutukset, kiihdytykset tai kallistukset saa tavaroita tippumaan, valumaan tai hakkaamaan muita. Käytä mattoja suojana. Koska auton purku on päinvastainen kuin pakkaus, em. järjestys mahdollistaa sen, että tilaa vievät huonekalut saadaan liki tyhjiin huoneisiin vapaita käytäviä pitkin melko vaivatta juuri oikeille paikoilleen ilman jälkisiirtelyä. Lisäksi hankalat on viety "turvaan" ajoissa. Pääsääntöisesti huonekalu kuin huonekalu mahtuu nykyajan ovista sisään. Jos ei muuten, niin esimerkiksi puoliksi pystyssä tai eri tavoin kallistettuna ja ujutettuna. Jälleen tuleva asukas on asunnossa ohjaamassa tavaraliikennettä oikeisiin huoneisiin, mikäli huoneita ei ole etukäteen pakkauksiin merkattu.

Keskeisimpiä vinkkejä hyvään muuttoon ovat mahdollisimman paljon laatikoihin ja säkkeihin pakattua tavaraa, riittävästi reippaita muuttomiehiä ja heille hyvä ohjeistus. Suuri apu on myös siitä, että turhasta tavarasta on luovuttu ajoissa. Onnea muuttoon!

1 kommentti:

Saana kirjoitti...

Kiitos tästä! Meillä on vinkit muuttoon hakusessa. Se on meillä edessä parin kuukauden kuluttua. Pakkaus on aloitettu, lähinnä varastoa katsottu läpi. Pitäisi tosiaan myös joku etsiä, joka hoitaa nuo muutot. Olisi mahtava hoitaa tuo suhteellisen helposti.