lauantai 19. huhtikuuta 2008

Nettikunta

Mitä jos kuntalaiset voisivat netin kautta päättää kunnan asioista? Nykyään Suomen kunnilla usein näyttää olevan ongelmia hoitaa asioitaan. Itse olen kiinnittänyt huomiota uutisiin, jotka tuovat esiin toistuvasti erilaisia ongelmia asioiden hoidossa. Järjestelmät reistailevat, laiminlyöntejä paljastuu ja tärkeiden asioiden rahoitusta supistetaan, kun samalla rakennetaan "musiikkitaloja".

Ylpeys

Musiikkitaloilmiössä on kyse yksinkertaisista tunteista. Toinen haluaa hienon auton, toinen haluaa musiikkitalon. Kun hankintaan saadaan rahat muiden pussista, into sen kuin kasvaa. Toki, onhan se kivaa, kun on kaikkee hienoo. Näissä tilanteissa asioiden tärkeysjärjestys epäilemättä joillain ihmisillä muuttuu. Halujen tyydyttäminen voittaa todelliset tarpeet. Kun satunnaisen kunnan "musiikkitalon" rakentamisesta ovat äänestämässä ne, joiden tulot ovat keskimääräistä isommat, on heidän sormensa keskimääräistä herkemmin puoltamassa musiikkitaloa. Oma napa on se ainoa, jota todella ymmärretään. Tuloksena on enemmän musiikkitaloja ja vähemmän hoivaamista.

Ahneus

Kunnissa on myös toinen ongelma, korruptio. Kuntien valtuustoissa ja hallituksissa on ihmisiä useimmista yhteiskuntaluokista ja -ryhmistä, myös maanomistajia. Nämä, ja toki monet muutkin, ovat tyytyväisiä todetessaan heille myönteisten päätösten toteutuvan. Epäilemättä joitain asioita joskus junaillaan hyvien velien seurassa. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa omalle mökille johtaa asfalttitie ja lapset istuvat homeisissa kouluissa.

Laiskuus

Virkamiehen työ vedetään viemäriin, kun kunnanhallituksen edustajat kääntävät asiat uusiksi. Huolellinen ja harkittu suunnittelma heitetään roskiin ja tilalle otetaan löysin rantein sorvattu omaa etua ajatteleva ja yhteisen edun laiminlyövä esitys. Kun piirit ovat pienet, kaikki on mahdollista. Virkamiestä moinen ei motivoi. Miksi edes yrittää?

Kunnat ovat laajalti leikanneet monien tärkeiden toimien, kuten opetustoimen, menoja. Asiat ovat siis rämettyneet, rahaa on niukalti tärkeisiinkin asioihin. Välinpitämättömyys on laajaa. Jos siis ihmiset eivät oikein missään hoida kuntien asioita hyvin, eivät ihmiset sovi niitä hoitamaan. Kuntien asioiden hoitamisen tapaa on siis muutettava niin, että ihmiset onnistuvat niitä hyvin hoitamaan.

Kunta nettiin!

Kirjaudu pankkitunnuksilla sisään. Eteesi avautuu sivusto sanomalehtien sivustojen tapaan: Artikkeleita menneistä ja tulevista päätöksistä. Artikkeleiden yhteydessä käyttäjien keskustelua aiheista nimellä tai nimettömänä. Sitten äänestys. Osa kuntalaisista voi antaa äänensä valitsemalleen henkilölle ja näin valtuuttaa toisen päättämään puolestaan. Virkamiesten vastuulla olisi valmistella asiat asiantuntevasti ja esitellä ne selkeästi.

Tämän kaiken seurauksena korruptioveljien mahdollisuudet käpälöidä asioita vähenisivät, toki virkamiesten pehmittely jäisi edelleen mahdolliseksi. Äänestäjiksi tulisi siis laajempi kirjo ihmisiä. Enää ei tarvitsisi sitoutua valtuutetuksi vaan voisi itse äänestää milloin huvittaa, kun asia on tärkeä. Epäilemättä voi nähdä riskin siinä, että annetaan aikuisille ihmisille päätösvaltaa omiin ja yhteisiin asioihin. Riskinä voi nähdä myös sen, syntyykö käyttäjiä, joiden aktiivisuus pitäisi hommaa toimivana. Ehkäpä siitä aktiivisuudesta pitäisi palkita rahallisesti. Kaikki eivät myöskään ole sinut netin kanssa, joten heille täytyy tarjota mahdollisuus vaikuttaa avustettuna.

Kuka hoitaa?

Kenen motiivi on saattaa tämä käytäntöön? Ei ainakaan puolueiden, jotka luultavasti pelkäävät vaikutusvaltansa katoa kunnissa. Tosin, ehkä jäsenmäärät kasvaisivatkin. Puolueet kuitenkin ovat vallassa, joten riskien minimoimiseksi tätä ei toteuteta. Katsotaan taas Suomenlahden eteläpuolelle. Sieltä kantaa kehityksen askelten kaiku.

Ei kommentteja: