lauantai 16. toukokuuta 2009

Maailmanhistoria 2009 -

Tässä yksi mahdollinen maailman, ja Suomen, tapahtumien kulku lähitulevaisuudessamme. Näkymä on varsin räihäkkä, mutta sallittakoon se kuitenkin. Eli, entä jos:

Uudistushenkinen Barack Obama murhataan asteltuaan monien vahvojen tahojen varpaille. Murhatyön suorittajiksi löydetään yksi tai muutama oikeistoradikaali. Murhatyön onnistumista edeltää maailman mahtavimman valtion presidentin ennennäkemättömien turvajärjestelyiden hetkellinen lamautuminen, 9/11 terrori-iskujen taustatapahtumia mukaillen.

Obaman murha saa Yhdysvaltain mustan väestön kautta maan kaduille mieltä osoittamaan ja mellakoimaan taannoisten Los Angelesin mellakoiden tapaan (tapaus Rodney King). Tähän yhtyvät myös köyhät hispaanot ja alusta alkaen ryöstely vaivaa mellakka-alueita, kuten vaivasi hirmumyrsky Katrinan tuhoalueilla. Taloustaantuman köyhdyttämät valkoiset saattavat myös nousta mieltä osoittamaan. Viranomaiset eivät saa liian laajoja mellakoita rauhoitettua, jolloin yksityiset - etupäässä oikeistohenkiset - aseistetut joukot alkavat turvata alueita. Keskuspankin markkinoille finanssikriisin takia pumppaama raha aiheuttaa rahan arvon laskua ja kirpaisee, kuten normaalia, eniten köyhiä ihmisiä. Kun köyhimmillä ei ole varaa ruokaan, on sen väkivaltainen hankkiminen välttämätöntä, jos muita keinoja ei tarjoudu.

Yhdysvalloille tulee tarve vetää nopeasti joukkonsa ulkomailta kotimaata turvaamaan. Mellakat leviävät myös Eurooppaan, jossa jo ennestään on ollut levotonta. Yhdysvaltain talous lamaantuu ja dollarin arvo lähtee syöksyyn riistäen maailmantaloudelta sen tasapainon. Maailmalla runsaslukuisesti levinneet dollarit menettävät arvoaan ja niitä vaihdetaan kuumeiseti muihin valuuttoihin, kuten euroon. Keskuspankit yrittävät tukea dollaria ostamalla niitä, mutta liian pienin määrin. Työttömyys lisääntyy, kun esimerkiksi kallistunut euro tekee viennin Euroopasta kalliiksi. Lopulta Yhdysvallat on saavuttanut todellisen pohjakosketuksen.

Mitä sitten tapahtuukaan?

Jo vuosikausia varustautunut Kiina yhteistyössä öljyvaroilla varustautuvan Venäjän kanssa käyttää jopa historiallista tilaisuutta hyväkseen. Siitä on huolestunut myös Australia. Siellä tiedetään Kiinan asevarustelumenojen kaksinkertaistuneen vuodesta 2000.

Käytännössä, kun Yhdysvallat on polvillaan ja EU riippuvainen Venäjän energiasta, on Venäjällä mahdollisuus hyökätä länteen ja eteläänkin. Kiina tekee saman Aasian suunnalla Australiaa myöten. Syystä, että sota olisi hyökkäyksen kohteiden ydinalueita uhkaava ja siten hyvin vaarallinen, myös ydinaseita tultaneen käyttämään viimeisenä keinona puolustautua tai ennaltaehkäisevänä keinona.

Entäs Suomi?

Venäjä ei halua sotilaallista - ja itsessään vähämerkityksistä - konfliktia Pietarin läheisyyteen, mutta tarvitsee tien Norjaan, kuten halusi Toisessa Maailmansodassakin, joten joukot miehittävät suuren osan Suomea ja jatkavat Perämeren kiertäen länteen. Yhteissotaharjoitukset Suomen kanssa mahdollistaisivat helpomman pääsyn Skandinaviaan. Pääsuunta on kuitenkin etelämpänä ja Keski-Eurooppa jopa energiariippuvaista Saksaa myöden saatetaan liittää Venäjän vasalleiksi. Samalla venäläiset voivat toimia Georgian suunnassa ja edempänäkin. Venäjä yrittää käyttää monenlaisia keinoja tavoitteidensa saavuttamiseksi, kuten turvallisuussopimusten uusimisia.

Moderni ja lukumääräisesti vahva läntinen sotavoima taitaa kuitenkin olla liian vahva Venäjälle. Ottaen huomioon, ettei maailmanhistoria tunne Euroopan valloituksessa onnistuneita, ehkei niin käy nytkään. Venäjän kohtalona voi olla Saksan tuhon kaltainen episodi.

Loppusanat

Yllä kuvattu skenaario on varsin villi, eikä täten ihan helposti sulatettava. Lopulta jää mahdollisuudeksi vain katsoa. Asiat voivat mennä toisinkin, mutta tässä oli yksi arvelu asiaan. Venäjän ja Kiinan sotavarustelu vaikuttaa joka tapauksessa hyvin merkittävältä, eikä sellaista tarkkaavainen voi pitää "huvin vuoksi"-varusteluna. Rahan tarpeita on molemmilla mailla muuallakin. Suurvalloilla on mahdollisuuksia toteuttaa suurvaltapolitiikkaa, josta seuraa kiusaus toteuttaa sellaista. Vallanhimo ja pelinhimo vellovat johtajien sisuksissa pikkuhiljaa otettaan tiukentaen.

Ei kommentteja: