tiistai 3. kesäkuuta 2008

Apua köyhille maille vai ei?

Suora rahallinen tuki kehitysmaille näyttää kulkevan kohti tiensä päätä. Viitaten kehitysmaiden viisaiden lausuntoihin [1] [2], on kehitysapu jopa tappavaa ja pitäisi lopettaa pikimmiten. Avustusjärjestöt ja paikalliset poliitikot hyötyvät kehnosta tilanteesta. Ensimmäiset oikeuttamalla olemassaolonsa ja jälkimmäiset kahmimalla avun itselleen. Kärsijöitä ovat avun saajat, paradoksaalista kyllä. Poliitikot jakavat ottamansa osuuden omilleen uudelleenvalinnan varmistamiseksi. Musta pörssi myy loput ilmaisesta ruoasta halvemmalla kuin paikalliset viljelijät. Kannattaa siis viljellä kahvia, kun ruoka tulee kuitenkin ilmaiseksi Euroopasta. Kun viljavarastoja ei täten saada aikaan, toistuu sama kerta toisensa jälkeen. Kun valtioiden tulot eivät niinkään perustu kansan maksamiin veroihin vaan ulkomaiseen rahaan, ei hallituksilla ole tervettä riippuvuutta veronmaksajista. Kuulostaa hyvin loogiselta. Emme silti toimi niin... :D

Rahan ja ruoan antaminen tulisi lopettaa, mutta tiedon antamista tulisi laajentaa. "Älä anna kalaa, opeta kalastamaan." Ihmisiä tulisi siis kouluttaa kehitysavun nimissä ilmaiseksi tai halvalla, kotimaassaan tai avustajamaassa. Tämäkään apu ei saisi haitata koulutuksen kehittymistä kehitysmaassa, mitä se varmasti toisaalta tekee, mutta toisaalta auttaa luoden pääomaa, jolla tietoa levitetään eteenpäin. Jos ruokaa halutaan antaa, tulisi se antaa hyvinä aikoina ja vain kerran. Hmm, entäs jos joillekin kehitysmaille myönnettäisiin tietty absoluuttinen määrä viljaa meidän viljavarastosta, kerran. He tarvittaessa kotiinkutsuisivat sen (omiin leväperäisiin tarkoituksiinsa tietysti). Ehkei ruoka-apu vain ole mahdollinen.

Entäs sitten pakolaiset? Miksi heidät pitäisi asuttaa länsimaihin, eikä naapurimaihin, jonne luultavasti sopeutuisivat paremmin? He työllistyisivät luultavasti paremmin Afrikassa, kuin Suomessa. Afrikan maat itseasiassa ottavatkin paljon pakolaisia vastaan. Sitä vastaanottokykyä voinemme tukea.

[1] http://www.spiegel.de/international/spiegel/0,1518,363663,00.html
[2] http://www.hs.fi/talous/artikkeli/GrameenPhonen+perustaja+moittii+kehitysapua+tehottomaksi/1135228411165?ref=rss

Ei kommentteja: