maanantai 30. kesäkuuta 2008

Suomi ei elä metsässä

Suomalaiset ovat omaksuneet syvälle myytin omasta metsäläisyydestään, kun sillä tarkoitetaan metsässä asumista. Täältä kun katsotaan, kaikki näyttää muualla suuremmalta. Kun lähdin tonkimaan tilastoja wikipediasta vahvistaakseni henkilökohtaista tuntumaani, löysin sieltä varsin mielenkiintoisia lukuja. Otin vertailuun Islantia lukuunottamatta jokaisen Pohjoismaan 30 suurinta kaupunkia. Tässäkin asiassa lukuja on erilaisia, mutta en anna sen häiritä, suunta on mielestäni taulussa.

Pohjolan sadan suurimman kaupungin joukossa suomalaisia on 30, kuten verivihollisella Ruotsillakin. Tanskalaisia kaupunkeja sadan joukossa on vain 23 ja norjalaisia vaivaiset 17. Meistä suomalaisista 2,7 miljoonaa asuu näissä 30 kaupungissa eli 51 sadasta suomalaisesta. Mainittua kolmattakymmenettä sijaa pitää Kerava.

Entäs Kerava?

Vähintään Keravan kokoisissa kaupungeissa asui tanskalaisista 2,4 miljoonaa (44%) ja norjalaisista 2,1 miljoonaa (44%). Ruotsalaiset sentään kepittivät meidät muutenkin isommalla väkiluvullaan: 3,8 miljoonaa ruotsalaista asui "Kerava-indeksin" mukaisesti, mutta eivät hekään saaneet yhtä suurta osuutta koko väestöstä, vain 42%. Tämä huolimatta suuresta kaupunkeihin suuntautuneesta maahanmuutosta.

Jos päättäisimme kaikkien Keravaa pienempien kuntien olevan maaseutua, olisi Suomessa vähiten maalaisia koko Pohjolassa. Hämmentävää vertailussa on se, että Tanskassakin kaupunkilaisia on vähemmän kuin meillä, vaikka se on sentään "eurooppalaisittain" asuttu väestötiheyden ollessa reippaasti toisella sadalla neliökilometriä kohden.

Olemme siis muuttaneet aika rytinällä kaupunkeihin vuosikymmeniä. Nyt me siellä olemme. Mitä seuraavaksi?

Meillä ei ole öljyä, ei runsaita mineraalivaroja, ei valtavia määriä vesivoimaa, ei lähellä olevia markkinoita. Jotain meillä kuitenkin on, meillä on metsää ja meillä on tilaa. Jos tilaa voisi myydä kuin kultaa, olisimme rikkaita. Emme voi valella katujamme kullalla, mutta voimme nauttia ja hyödyntää tilaamme. Sitä ylellisyystavaraa muilla ei ole ja voin arvata: sitä ei myöskään tule.

Ei kommentteja: